Friday, January 30, 2015

Belajar bersyukur.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

Aku selalu cemburu dengan kawan yang sambung belajar kat oversea.

Aku selalu cemburu dengan kawan yang pergi trip sama-sama.

Aku selalu cemburu dengan kawan yang dapat result super hebat.

Aku selalu cemburu dengan kawan yang ada gadget yang awesome.

                 Biasalah semua perasaan ni mesti wujudkan, takyah tipu lah lagi2 dalam kalangan remaja umur sebaya aku ni. Peringkat umur yang sentiasa ingin tahu, mencuba dan kenal dunia. Aku rasa ni lah keburukan sosial media sekarang ni like instagram ofc. People will post whatever they do, whereever they go and whatever lah. I know, depa punya niat baik nak mai tunjuk kat kawan kawan kegembiraan depa. Their post will surely make others cemburu dengan nikmat yang Allah beri kat dia. This feeling will lead to ======> RASA TAK BERSYUKUR!

                Kerdilnya manusia sering kali punya rasa seperti ni. Haish, susah kalau iman takat paras pingang je ni. Orang pakai iphone6 kau pun sibuk nak iphone6 jugak, padahal hakikatnya kau dah ada phone yang boleh dikatakan canggih tapi disebabkan kau rasa tak bersyukur ni, mulalah nak upgrade konon. Aku rasa dalam banyak banyak feeling yang wujud dalam dunia ni, this one is one of the perasaan yang paling susah sekali! 

             Jalan penyelesai? Aku pun tak tahu. But so far kalau aku ada feeling macam ni, aku akan ingat orang orang yang tak dapat apa yang aku dapat sekarang. I put myself in their shoes. Like the people in Syria or Gaza or Africa, they cant get enough basic needs, they dont really have pretty dress to wear, they dont eat good food and many more. Dengan semua gambaran kat negara ni, aku akan try sedaya upaya untuk rasa bersyukur dengan apa yang aku ada.

              Aku may not have a lot of TRUE friends, but that should not things to worry about because nanti aku kat kubur pun hidup sendiri. I may not go travel with friends but that no a big problem because i percaya one fine day i will travel with my bestfriendforever, my husband InsyaAllah kalau dipanjangkan umur dan jumpa jodoh. I may not study oversea but then its okay Allah has better plan for me. ( Doakan lagi dua tahun dapat sambung ke UK for ICSA insyaAllah Amin! ) ( Tapi sekarang ni cemburu tu rasa membuak buak sangat yelah membe belajar Rusia tapi satu bumi Eropah dia dah jelajah, Sabar cah sabar. )

             So I think thats no a big deal lah kalau aku tak dapat buat or get what other people get. Bcs aku try nak belajar bersyukur. ( But I'm only human.....) its okay huh. Allah always have better plan for me. Ayat ayat nak sedapkan hati je ni. Cumanya harap dapatlah kereta sebiji untuk bawak balik Seremban next sem HAHA Adiozzzzzz!



 After presentation semester satu haritu, ada rupa ahli corporate tak? hihi Kbai.

No comments: