Saturday, December 17, 2011

#2 Tip sihat : 5 cara kekal diet sihat.

Hellooo people. Jumpa lagi kita yeahhhh. Hari nih entryy pasal tip sihatt.Nak hilang berat badan secara kekal? Tip ini dengarnyalahh dah di buat kajian klinikal.. So, enjoy and practikkan lahh.

1. Bersenamm lahhh
Bersenam kan senjata utamaaa sama ada nak kurangkan berat badan atau nak body yang ideal. Caranyaa ialah meminumkan masa senaman selama 30 minit untuk satu sesi untuk seminggu.. So, takdelahh yang cakap 'I takde masa lah'.Dan sekali sekala cubalahh untuk ikuti kelas yoga ke, tarian ke or pergi ke gim :)

2. Menyimpan diari pemakanan
Ianya adalah satu aset untuk membantu penurunan berat badan. Setiap hari cuba rekodkan apa dan banyak mana anda makan, tahap kelaparan kamu, atau emosi kamu pada masa itu.Diari pemakanan boleh memberikan banyak kesedarandiri. Malah kamu dapat mengkaji corak pemakanan kamu. Jadi, tunggu apa lagi. Ayuhhh kita mulakan.

3. Kekalkan fokus kepada sihat bukan kurus
Kebanyakkan orang boleh berjaya dalam menurunkan berat badan untuk satu jangka masa yang lama apabila mereka memotivasikan diri untuk menjadi kurus kepada untuk menjadi sihatt.So, ubahlahh pemikiran kamu yeah. Oleh sebab itu, piramid makanan telah menyediakan jenis asa makanan dan kuantiti makanan yang patut kamu ambil setiap hari. Cubalahhh.



4. Kunyah makanan dengan perlahan lahan
Makan dengan perlahan adalah salah satu cara nak turunkan berat tau. Hal ini kerana daripada mula mula kamu mengunyah makanan, ia telah menyebabkan otak ambik masa 20 minit mulakan perasaan kenyang. Kuantiti kalori pun strt dianggarkan. Oleh itu, makan dgn perlahan dan kunyah kecil2. Nikmatilah rasa dan perasaan seronok bila makan :)

5. Beringat dan teliti kuantit pemakanan
Cubalahhh belajar untuk lebih mengambil berat tahap kelaparan kamu dan berhenti untuk makan sekiranya anda sudah kenyanggg okay?


Cubalahhh yek :) So guysss, jumpa lagi di entryy yang akan datanggg InsyaAllah kalau I free :)

Heeyyyyyyyyyyyyy guyyyys :)

Well hello people.
Miss me? Ohh, thank youuu. I terharu nih. Sorryyy again and again for not update untuk masa yanggg lama :) Teheeeeee. I've been verrry verrrry busyyy yawy. Errrr, yelahhhh CEO syarikattttt lah katakannnn :) Wohooooo, myy holidayyyyyy is coming to the end. And I just sit doing nothing. Omaigod, macam mana nihhh. HAHA

Homeworkk dah menangis dah dalam beg tuhhh, sesak nafas mungkin :] Haha, okay okayyy. Nanti I buat okay? Jagan lahhh risauuu. I studyyyy hard hard hard nanti yek.

Holidayyy? Oh, this year maa, family waa semua sibuk-2. Ayahhhh dopopatjam kerjaaaa. Sob sob sob :( So, kiteorg tak holidayy mane mane pun. Harii tuh ada majliss pejabat mak, buat dekat A famosa. Kira jalan ke tuh? Haha bolehlahhhh.

Firstly, bertolak dari rumahhh jam 9 pagi sebab nak kene sampai sana beforee 11.45. So, sampai tepattt tepattt yeahhh. Teros masuk dalam dewan Tun Tejaa, where the majlis diadakan. Thenn, terpaksa tunggu dgn bosannn majlis berjalannn. I tunggu nak makan nihhh. Haha.








 
Actually, banyak lagi photo. You know I malas nak upload :) So, habis majlis jam 3 petangggg. Teros ambil kunci hotell dan berehat untuk seketika. Then, jam 4.30 sepatutnyaa ada acara sukaneka. Ohmaiii, mak cakap takpayahhh join. Then, kiteorg gerak Dataran pahlawannn, shopiiingggg yawyy. Tapi, I tak dapat ape ape baranggg I just belikannn my kakak punyaaa kasutt. Oh so cemburu :p



Okayyy selepas makan semuaa kami balik ke A famosa. Tibaa kira kira jam 8.15 malam. Ohhh teros bergegas solat semuaaaa untuk ke Cowboy Townnn sebab the show strt jam 8.30. Oh picca dekat cowboy town sangat tidakkk cantikk so tak bolelah nak uploaddd. Hee. Yaaa, kind of enjoy the show (yeke?)



Semuaa nihh masa balikk dari cowboy townnn. Yelahhhh, kene amek picca sendiriiii lahh kan. Sob sob sob. Dan terosss pergi makan kat luarrr, warungg tepi tepi jalann :)

Dan balikkk hotel dan teross tiduuuuuuuuurrrr dengan lena.

Esok paginyaaa teros sarapan di golf clubbbb. Wohooooo, sedap sedap wooo. Dan sebenarnyaaa aktiviti pagi tuhhh adalahh mandi manda dan melawat zoo. Tapi kannn kita dah pernah masukkk, then again kita tak joinnn. So, dalam jam 9 pagi bertolakk ke Shah alam.


Bye bye A Famosaaa :)


Sampai jek shah alammm pick up my brotherr sebab dia demam, thats whyyy kene ambil diaaa. Heh, manja. Haha. Okayyy then check in hotel laggiii. Tak ingatt buat ape lepas tuhh. Haha. Ohyaaa, malam tuh kita rongeng di ICT. Then bermain main di snowwalkkkk. 










Kan bestt kalau da akak dan abg Fendyy sekali :)





Thennn tak engattt buat ape. Esoknyaaa terus check out hotel dannnn pergi jalan jalan cari makannn. Ohyeeahh, kami makan di Paksu corner for lunchh. Sumpahh sedap dan banyak gilaa laukkk. So, for moree bolelah layari www.paksucorner.com :) Jadi promoterr pulak.

Masaa nak balik ingat nak pergi bershoppingg tapi memandangkan abang tak sihatt kami teros bertolakk pulanggg. Oh yaaa, setibanyaa di melaka abah cakap nak bershopingg di Dataran Pahlawann lagi. Wohoooo, and lastly I beli 2 baju dan 1 seliparrrr. Comellll :)


Then, kiteorg teross gerakkk rumahhhh. Oh bye byee jalan jalan :) HAHA


Okayy, jangan bosannn tengok picca I yeaaahh :p Daaaa, see you alls in my next entry kalau I ada masaa :) Love Aisyah <3

Thursday, December 1, 2011

Hello December :)


 




I'm so glad you made time to see me
How's life? Tell me, how's your family?
I haven't seen them in a while

You've been good, busier than ever
We small talk, work and the weather
Your guard is up, and I know why

Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind
You gave me roses, and I left them there to die

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December all the time

These days, I haven't been sleeping
Staying up, playing back myself leaving
When your birthday passed, and I didn't call

Then I think about summer, all the beautiful times
I watched you laughing from the passenger side
And realized I loved you in the fall

And then the cold came, the dark days
When fear crept into my mind
You gave me all your love, and all I gave you was goodbye
{ From: http://www.elyrics.net/read/t/taylor-swift-lyrics/back-to-december-lyrics.html }

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time

I miss your tan skin, your sweet smile
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night
The first time you ever saw me cry

Maybe this is wishful thinking
Probably mindless dreaming
But if we loved again, I swear I'd love you right

I'd go back in time and change it, but I can't
So if the chain is on your door, I understand

This is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time, all the time