Tuesday, June 7, 2011

Talking about Fesyen..

  
 Okay takde kene mengenapun :)









Assalamualaikum,

Have you ever heard pasal orang yang nak sangat jadi ikut cara orang tu lah orang nih lah berpakaian ? Ye, saya mengaku saya pernah dan selalu dengar pasal nih. Ya, Allah. peliknya manusia zaman sekarang. Apa korang dapat? Korang tak kee rasa yang korang ni copycat?

Memang lah sekarang banyak gila trend yang lawa superb, tapi sampaikan benda yang remeh temeh pon korang nak ikut (copycat), korang tak rasa kee korang takde identiti sendiri? Mana indentiti korang? Korang tak pernah nak berfikir ke orang yang kat sekeliling korang yang benci fasal fensyen nih sakit telinga nak dengar korang berceloteh fasal fesyen nih dopaptjam kat telinga dorang haa?

Bila kita buka fb dia ckp fasal tuh, dekat skype dia cakap fasal tuh jugak. Bila jumpa dia cakap fasal tuh jugak.  Bila lalul depan kedai 'FESYEN' trend sekarang sepuluh jam kat situ pun takpe kan. Bila keluar pegi mall nampak orang pakai fesyen macam tuh korang komen. Tapi korang tak pernah fikir korang ber'Fesyen tuh sesuai kee?

Yaa, saya mengaku orang perempuan ada 9 nafsu sebab saya perempuan jugak. Tapi try lawan nafsu tuh. Takkan lahh kita nak beli sebijik sejibik macam dia I means your Idola. Bila tak dapat satu dunia kalau boleh dia nak cari. Nafsu kadang kadang boleh bawa kesesatan. Ya saya mengaku saya pun kadang kadang boleh kalah dengan nafsu. Tadi malam saya order nasi goreng ayam. Dan bila nampak grill chicken chop saya oder lagi. See, nafsu makan saya mengalahkan saya. Saya janji this is the first and last saya buat macam tuh. Haha.

Okay berbalik kepada fesyen. Sekarang fesyen orang pakai Tapered pants. Korang pun sebok cari tepered pants. Korang tak rasa membazir kee beli benda yang akhirnya korang akan pakai sekali jek benda nih sebab korang malu nak pakai. Bak kata nama dirahsiakan Saja buat ada-ada. Haha.* PELIK. Lebih baik korang belanjakan duit tuh ke jalan yang lebih benar. Daripada korang membazir dan bila trend tuh dah habis korang jugak yang rugi kan? Ingatlah, membazir itu amalan syaitan wahai sahabat sahabatku.

Tak salah sebernarnya korang nak berfesyen dan takde sorang pun yang ada hak nak halang korang berfesyen. Tapi korang sendiri mau ingatlah berfesyen atas kepampuan sendiri dan jangan sampaikan nak berfesyen korang susahkan diri sendiri. Lepastuh bila korang dah beli sesuatu barang tuh tolong lah jaga betul2. Sebab bila benda tuh hilang korang salahkan orang lain sedangkan korang yang cuai. ( Mendalam )

Dan saya sarankan kalau korang rasa tak sesuai dengan korang is better korang tak yah nak cuba pakai. Sebab korang jugak tak nak menangis di kemudian hari bila orang lain gelakkan korang kan? Dan tolong jangan nak tambahkan dosa orang lain sebab terr-mengata korang. Orang sekeliling korang nih bukannye baik sangat yang boleh jaga mulut kita orang ni sepenuh masa. Kadang-kadang kita dah tak tahan sampai mulut kita orang terkeluar kata-kata yang tak sepatutnya keluar. Takkan kita orang nak jalan tutup mata kot. Okay?

So guys, sekali sekala nak berfesyen atas kemapuan kita takpe. Dan untuk jadi femes bukanlah dengan ikut trend. Banyak cara lain yang lebih baik untuk kita jadi seorang yang femes.

Harap maaf kalau ada yang terasa. Saya tak ada niat nak sakit kan hati korang. It just pendapat saya. So if you guys tak suka just ignore. And I'm so sorry. Bye Assalamualaikum.

1 comment:

Lukman said...

nice entry acha. love it :) hihi